2008. március 1., szombat

Poulet au lait et au citron façon Jamie

Citromos-tejes csirke Jamie módra

Ez sem kimondottan francia étel, hanem Jamie Oliver-féle recept, de nem tudhatjuk, hogy ő honnan vette, szóval ennyi erővel lehet akár francia is. És különben is egy francia főzőcsatornán láttam. És zseniális! Életem legjobb csirkéje.

Hozzávalók:

- 1 szép egész csirke
- 2 citrom
- 1 csokor friss zsálya
- 1/2 liter zsíros tej
- 1 pálcika fahéj
- 10 db pucolatlan fokhagyma-gerezd
- durva tengeri só
- vaj, olivaolaj
- sütőpapír (trükk!)


A citromoknak csak úgy késsel vastagon levagdosom a héját, és szeletekre vágom, a zsályacsokor szárait is lemetszem egy mozdulattal, majd a leveleket, a citromhéj kis részét és néhány citromszeletet félrerakok, a többi héjat, citromszeletet és zsályaszárat a csirke belsejébe tuszkolom, meglocsolom egy kis olajjal, és alaposan átdörzsölöm sóval.
Egy vastag falú öntöttvas edényben (cocotte) olajat és vajat hevítek, és a forró keverékben a csirke minden oldalát hirtelen pirosra pirítom, majd kiemelem az edényből, és kiöntöm belőle a barnára barnult olajas-vajas szaftot.
Visszahelyezem a csirkét a kokottba, köréöntöm a tejet, mellédobálom a maradék citromszeleteket, és héjakat, a fokhagymagerezdeket, a fahéjat, a friss zsályaleveleket, és két diónyi darab vajat, majd leszakítok egy nagy ív sütőpapírt, összegyűröm, alaposan bevizezem, majd befedem vele az edény tartalmát, és a 190 fokra előmelegített sütőben másfél óra alatt készre sütöm.

A zsíros tej a végén a fokhagyma, a citrom, a fűszernövény közreműködésével illatos túróvá áll össze, a hús vajpuha lesz, és ízletes. Érdemes kipróbálni, mert fantasztikus.

6 komment:

VKOrsi írta...

De jó, hogy megit láthatunk Tőled receptet!
Ez nagyon ígéretesen hangzik, holnap lehet meg is csinálom, úgysincs még vasárnapi menü, pürével jó lesz.

Mademoiselle írta...

Én is pürével körítettem :-)

Zsuzsa írta...

Remélem, ezentúl nem úgy lesz, hogy minden hónap elsején posztolsz egyet, aztán slussz! :))

Mademoiselle írta...

nem hinném... :-)

starfi írta...

hálaazégnek visszajöttél. már komolyan aggódtam, hogy ennyire elkapott valami nyavalya, de láttam, hogy a pickwick-en néha posztoltál. a csomagot nem felejtettem el, amint lesz egy kis szabadidőm a következő héten, feladom. meg kapol tőlem egy hosszabb levelet, a mélcímedre. kérlek, szólj, ha szeretnél valami mást is a mák mellé (nemtom, pirospaprika, bocicsoki:), stb)

Max írta...

Küldtem mailt, receptekkel, megkaptad? légyszi írj egy mailt, a privátomra, és válaszként újraküldöm. max