Hogy mondtad? 40 gerezd fokhagyma?! Nem lesz sok az egy kicsit?!
Ezt én kérdeztem döbbenettől hápogva, amikor egy ismerősöm diktálta a receptet, de az volt a válasz, hogy igen, 40 gerezd fokhagyma kell hozzá, se több, se kevesebb.
Hozzávalók:
- 1 csirke
- 40 gerezd hámozatlan fokhagyma (fontos!)
- 2 ek olivaolaj
- 3 ek vaj
- 1 ek méz
- 2 babérlevél
- zsálya
- rozmaring
- kakukkfű
- só, bors
- liszt
- víz
Ha van friss fűszernövény, az remek, de ha csak szárított akad, az is nagyon jó lesz.
A sütőt előmelegítjük 220 fokra.
A csirkét kívül belül jól besózzuk, a közepébe 1 evőkanál hideg vajat és 4 gerezd fokhagymát tuszkolunk, majd a kokottba helyezzük, a két evőkanál olajra.
A maradék 36 gerezd fokhagymát mellészórjuk, és mézet csorgatunk rá.
Ha friss fűszereket használunk, akkor azokat is a húsra halmozzuk, ha viszont csak szárított van otthon, akkor 2 evőkanál olvasztott vajba keverjük az apróra tört rozmaringot, kakukkfűt, zsályát és a borsot, és az egészet a húsra locsoljuk.
Mivel ez a csirke úgy az igazi, ha teljesen hermetikusan lezárt vasedényben sül meg, hogy minden fűszer és a fokhagyma illata és zamata alaposan átjárja, a kokott viszont a legritkább esetben zár tökéletesen, a francia háziasszony úgy segít magán, hogy lisztből és kevés vízből gyorsan tésztát gyúr, hurkává formázza, és az edény szélére ügyeskedve "szigetelést" képez a fedél és az edény közé.
Csirkénket lefedve teszük a sütőbe, a hőt 190-200 fokra csökkentjük és a csirke nagyságától függően másfél-két órán át sütjük.
Hagyományosan pirított pain campagne-al (rusztikus barna kenyér), s az arra halmozott krémesre sült fokhagymával tálalják.
6 komment:
A "se magyar paprika" állapoton igyekeztem enyhíteni, a csomagodba a kiszuróformák mellé tettem egy kis magyar paprikát is (friss, Kalocsait)! remélem épségben megérkezik! Légipostával indítottam útjára :)))
Komolyan???!!!! Jaaaajdejóóóó!!! Köszönöm :-)
Én meg megvettem neked a fleur de selt, épp próbálom úgy becsomagolni, hogy egybe is maradjon épségben :-)
Lengyel bolt nincs felétek (túró, kefír)?
nincs sajnos :-(((
Ez tényleg minden országban megy...Nekem van egy amerikai szakácskönyvem, abban "Filice (hogy az ki???) negyvengerezdes csirkéje" címen fut. meg is csinálom hamarosan, hagy öljük a bacikat.
A beszólókkal meg ne foglalkozz.
Töröld ki őket és passz.
Megjegyzés küldése