2012. július 19., csütörtök

Crème de concombre aux pissenlits - 50. VKF!

Kapros-pitypangos uborkakrémleves

A negyedik VKF óta nem vettem részt egy fordulóban sem, úgyhogy itt volt az ideje újra benevezni, pláne hogy jubileumi fordulóról van szó, és ráadásul a téma is közel áll a szívemhez.
Ezt a levest eredetileg sarkantyúkával szoktam készíteni, de a hétvégén pechemre egy hirtelen átvonuló kisebb jégeső tönkreverte a gyönge kis sarkantyúimat, úgyhogy bevetettem a B-tervet, azaz a pitypangot, ami még egy tornádót is simán túlélne, és finom, a teknőseim is szeretik, és általában saláta formájában szoktuk fogyasztani.

Hozzávalók:

- 2-3 kígyóuborka (mérettől függően)
- 1-2 marék pitypanglevél és néhány virágfej
- 2 deci tejszín
- 1 ek friss kapor
- 2 deci zöldségalaplé
- só, frissen örült bors

- olivaolaj
- néhány virágfej a díszítéshez

Az uborkákat megpucolom, felkockázom, és bedobom a turmixgépbe, majd hozzáadom az alaposan átmosott pitypangokat, a tejszínt, a kaprot, az alaplét, sózom, borsozom, az egészet összeturmixolom, majd becsűröm a hűtőbe néhány órára.
Tálaláskor tálkákba szedem, csurgatok rá egy kis olivaolajat, és a tetejére biggyesztek néhány fej pitypangot, hogy csinos legyen. Igazi nyári hűsítő előétel.


2 komment:

Selectfood írta...

Hmm csinos leves!
Örülök, hogy visszatértél ebből az alkalomból. :)

Mademoiselle írta...

Köszi :-)