2012. július 17., kedd

Petites Cuilléres, avagy a kanalas falatkák I.

A hagyományos francia menüsorban első helyen állnak amuse-gueules, amuse bouches vagy hors-d'oeuvres néven ismert kis étvágygerjesztő falatkák, követheti tőlem az aperitifet bármily lukulluszi lakoma, akkor is ezeket a kis különleges falatkákat fogom a legizgalmasabbnak találni. Talán azért, mert külső megjelenését tekintve ebben a fogásban van a legtöbb fantázia, márpedig a franciák nagyon értenek a látványtervezéshez.

Rengeteg formában tálalhatók a falatkák, pici poharakban, pinduri tányérkákon, kanálkákban, apróra vágott szendvicskenyéren, vagy más "canapé"-n tálalják fel őket, a legelképesztőbb variációkban, színek szerint, ízek szerint, végtelen a kombinációk száma. Általában a vacsora előtti poharazásnál fogyasztják, pezsgő, koktél vagy bor mellé, és minden háziasszony igyekszik lenyűgözni vendégeit a kreációival. (Engem mindig le is nyűgöznek!)

Hozzánk viszonylag ritkán jönnek vendégek, akiket elkápráztathatnék a falatkáimmal, úgyhogy én saját magunkat kényeztetem velük, imádok pepecselni az előkészítésükkel, a férjemet pedig nemigen kell noszogatni a kóstolgatásra.

Elsőként két egyszerű, de különleges variációt mutatok meg a kanálkásak közül, de minden héten készítek majd párat ötletadónak, így ebből a témából ezennel rovat indul.

1. Fügelekvár + foie gras + frissen őrült színes bors
A füge és a hízott kacsamáj klasszikus párosítás, nagyon érdekes elegyet képez az édes és a sós-borsos ízek ilyetén keveredése.


2. Fekete olivabogyós tapenade + friss mozzarella + pirított szezámmag
A tapenade provanszi szendvicsre való kencefice, amit házilag is könnyű elkészíteni, mindössze olivabogyót, kapribogyót és olivaolajat kell hozzá összeturmixolni, és így mozzarellával, meg ropogós szezámmaggal több ponttal javul az élvezeti értéke.