2007. december 2., vasárnap

Óda a Cocotte-hoz

Mostanában komoly bajban vagyok blogügyileg, ugyanis az a helyzet állt elő, hogy nem tudom bepostolni amit főzök. Egész egyszerűen azért, mert amióta megvettem a cocotte-omat, jóformán semmi mást nem használok, csak a cocotte-omat.
Abban sütöm a kenyeret és a pecsenyét, abban párolom a húst és a zöldségeket, sőt még a levest is abban főzöm, és nem tudok betelni a szépségével.
Aztán nagy erőkkel elkezdtem tanulmányozni a cocotte-ot, mint jelenséget, és kiderült, hogy nyugodtan bepostolhatom a főztjeimet, mert a jénai az cocotte en verre, a kukta meg cocotte-minute, és ezekben az újkori cocotte-képződményekben "állítólag" ugyanolyan ételeket lehet produkálni, mint A Cocotte-ban, bár bevallom, szerintem ez nem igaz. De azért lehet próbálkozni.

Azt hiszem már korábbi postokban is sokat emlegettem a cocotte-ot mint vágyaim tárgyát, és büszkén jelenthetem ki, hogy mióta megkaptam az enyémkémet, minden várakozáson felül bevált, ő lett az én kedvenckém, konyhám királynője. Mit nekem kukta?! Mit nekem dögös jénai?! Van kokottkám!

Most gondolom olvasóimban felmerül a kérdés, hogy "mija csuda az a cocotte?! [kokott, fr.]
Hát... íme:


Maga a szó több értelmet is rejt magában, például a csibe vagy a pipi is cocotte, meg a kurtizán is cocotte, de amiről én beszélek, az egy öntöttvas lábos. A klasszikus cocotte ovális vagy kerek, mázas vagy mázatlan, fekete vagy a szívárvány akárhány színében játszó gyönyörűség. A súlya nagy. Eleinte azt terveztem, hogy valamiféle csörlőmasinát fogok a sütő elé szerelni, amivel majd be és kiemelem a drágámat, de mostanra már szépen megizmosodtam. Használható tűzhelyen és használható sütőben. Bír ez mindent. Az elektromostűzhely, a gáztűzhely, vagy a kerámialap meg se kottyan neki, a sütőt meg kimondottan kedveli, 250 fokon is boldogan rotyog. Ez az az ősi lábos, ami minden egyes francia háztartásban megtalálható, általában több példányban és méretben, és ez az az ősi lábos, ami a kukta anyukája.
A francia eredetű nemdesszert receptek hetven százaléka így kezdődik: végy egy cocotte-ot, melegíts fel benne egy evőkanál olajat, és... pakolj bele minden földi jót, aztán tedd rá a fedőt, és feléje se nézz egy órán át, mert ebben úgysem ég le semmi. Egyszerűen nem ég le benne semmi.

Van kérdés?

15 komment:

Fűszeres Eszter írta...

Érdemes beruházni rá, bár nagyon drága, és rettenetesen nehéz, viszont örök darab. Én egy borzasztó csúnya zöld tulajdonosa vagyok, és imádom.

Mademoiselle írta...

Az enyém fekete, mázatlan, de én gyönyörűnek látom :-) Bizony örök, több nemzedékre szóló befektetés :-)

Névtelen írta...

Nekem ugyan nem cocotte-om van, csak egy, drága nagyanyámtól elörökölt-kapott ódon, ovális vaslábasszerűm. (Mi is ennek a neve?) Azt mondta annak idején nekem: lányom, ez mindenre jó lesz! Kismérete ellenére 5 kiló (lemértem:-), és tudomásom szerint legalább 30 (harminc) éves:-)))
Nem is tudtam, hogy ekkora érték, majd továbbadom én is az unokámnak!:-)

Fűszeres Eszter írta...

Bocsánat, nálunk is csak vaslábos a neve, de ezentúl kokotnak hívom :-)
Nem ilyan szép, kakaskával a tetején, de megteszi Angyalföldön.

Mademoiselle írta...

Ha dögnehéz vasedény, fedéllel, akkor az biza cocotte. :-)
próbáljatok abban kenyeret sütni, remek lesz!

sajnos az enyémen sincs kakaska, pedig nagyon aranyos :-)

Névtelen írta...

Ez jó ötlet! Pont olyan a formája, hogy egy formás vekni lesz belőle:-))
Köszönöm, fazékban még úgysem sütöttem kenyeret:-)))

Névtelen írta...

Már korábban is nagy örömmel láttam, hogy visszatértél! Ez a post pedig ismét megadta a lökést, hogy be(meg)szerezzem - ezek szerint - a kokottot. Franciaországban pár főzőtanfolyamon meghozták már a kedvemet, ráadásul barangolós autós szabadságokról a csomagtartó el is szállította volna. Én barom nem hoztam! Ikeában múlkor fedeztem fel, csak gyanakodtam, bár a súlya alapján stimmel.

Üdv,

LepkePillangó

Mademoiselle írta...

LepkePillangó, ha van lehetőséged venni, akkor érdemes beszerezni egyet :-) Annyi mindenre lehet használni!
Hol voltál főzőtanfolyamon? És milyen volt? Én is nagyon szeretnék elmenni ilyenre :-)

Biztos ti is láttátok a New York Times dagasztás nélküli kenyeres videóját, ugye? Na abban is cocotte-ban süti az a pék a kenyeret. Szerintem sokkal finomabb lesz benne, mint a jénaiban, kipróbáltam.

Névtelen írta...

Mademoiselle,
Utoljára Provence-ban volunk, egy nagyon jó fej palinál, és mivel már szeptember vége volt csak nekünk tartotta. A főzés mellett a társasága, sztorizása is nagyon szórakoztató volt. Ott a 40 gerezd fokhagymás csirkét csináltuk ebben az edényben.
Kenyérrel adtál még egy okot,hogy legyen nekem ilyenem!

Meg is kerestem a weboldalt Philippe Gion volt a chefünk.
http://www.artandcookingclassesinfrance.com/

Üdv,
LepkePillangó

Mademoiselle írta...

Óh! Lelőtted a poént! 40 gerezd fokhagymás csirkét akarok sütni a hétvégén! :-)

És mondd csak, ti is olyan tésztaszerű hurkával tettétek légmentessé a cocotte-ot?

Köszi a linket :-)

Névtelen írta...

Jaja! Tésztával volt lezárva. Többet nem írhatok róla, hogy mást még véletlenül se lövöldözzek le.
Azért remélem ezzel nem vettem el a kedvedet, és megcsinálod, mert a Te verziódra is kíváncsi vagyok.

Üdv

Lepke

Mademoiselle írta...

Naná, hogy megcsinálom :-)
Már megvettem a csirkét és kiszámoltam hozzá mind a 40gerezd fokhagymát :-)

Névtelen írta...

Véletlenül elkeveredtem az ikeába, és vagy rosszul emlékeztem, vagy vmi akció volt, mert most a 3L izomedény=9900 ehuf, 5L=11990 ehuf.
Hátha vesz nekem vki ilyet ajándékba.....

LepkePillangó

Névtelen írta...

Elnézést kérek!
Én vásároltam egy webáruházból zománc bevonatú öntött vas lábasokat.Egy pirosat és egy barnát.Már nagyon szerettem volna ilyen edényt.Szeretném kérdezni,hogy használat előtt kell-e valamit csinálni vele?
Sajnos egyik dobozba sem volt használati utasítás és nem tudom,hogy kell-e valamit tenni velük...?
Jó nehezek,de szuper jól néznek ki!Alig várom,hogy kipróbáljam!
Egy kis héveknédli,gőzgombóc....stb.
Jó lenne már kipróbálni.
Örülnék neki,ha valaki válaszolna!
Előre is köszönöm!!

Itt a link is,hátha érdekel valakit:http://konyhatizezercikk.hu/index.php?cPath=38_43

Unknown írta...

Sziasztok!

Nem tudtok egy tuti cocotte lelőhelyet Budapesten? Szeretnék egyet venni, de mindig elbizonytalondom, hogy az adott edény tényleg megfelel e a cocotte "előírásainak". És persze nem baj, ha nem a legdrágább:-)
Előre is köszönöm a segítséget!
üdv
Kriszti