2012. július 12., csütörtök

Toast d'oeuf poché

Buggyantott tojás pirítóssal

A tojásbuggyantás mindig is nagy kihívást jelentett számomra, mivel hogy sohase sikerült, és meg voltam győződve róla, hogy ez végsősoron genetikai adottság kérdése, vagy képes rá valaki vagy nem, pont úgy, mint a nyelvpödrésre. Néhány éve egy napon elhatároztuk, hogy addig gyakoroljuk míg nem sikerül, de aztán sajnáltuk a sok elpocsékolt tojást, úgyhogy a maradékból sütöttünk egy jó rántottát, és elmentünk aludni. Aztán egyszer egy vendégségben füstölt lazacos oeuf Bénédicte (fél angol muffin, rajta füstölt lazac, rajta egy buggyantott tojás, és az egész nyakonöntve hollandi mártással) volt előételnek, és kifaggattam a házigazdát, hogy van-e valami trükkje a buggyantásnak, és kiderült, hogy van, és amikor másnap kipróbáltam, elsőre sikerült. Szóval mégsem a génjeim rosszak.

Azóta gyakran eszünk buggyantott tojás, főleg olyankor, amikor a szomszédunk megajándékoz minket néhány frissen tojt tojással egyenesen a tyúkjai alól. Ezeket a tojásokat sohasem szoktam belefőzni, vagy belesütni semmibe, mert arra jó a bolti is, ezeket a saját csodálatos mivoltukban szeretjük élvezni, a meztelen tojásízt, úgyhogy vagy tükörtojás formájában, vagy buggyantva esszük meg, minden körítés és flanc nélkül, egy kis vajas pirítóssal, enyhén megborsozva.

Reggel is kaptam egy fél tucatot, úgyhogy nem volt kérdés, hogy mi lesz ma az uzsonna.


Az egyik trükkje a buggyantott tojásnak az, hogy a vízbe ne tegyünk sót. Felforralok két liter vizet, amikor már bugyog, akkor hozzáöntök egy deci sima fehér ecetet, közben egy kis tálkába feltöröm a tojást (egy tálkába csak egyet). Ekkor kicsit lejjebb veszem a gázt, és egy fakanállal lendületes mozdulatokkal körkörösen keverni kezdem a vizet, hogy örvényt kavarjak benne (ez a másik trükk), és aztán ennek az örvénynek a legközepére öntöm be a tojást a tálkából, óvatosan, alacsonyan, hogy ne csobbanjon. Voilá, az örvény hatására a tojás fehérje nem úszik szanaszét, hanem szépen egyben marad az egész, és saját maga becsomagolja magát. Három percig főzöm még, hogy a fehérje megkeményedjen, de a sárgája krémes maradjon, majd egy szűrőkanállal kiveszem, papírtörlőre teszem, egy késsel levágom róla az esetleges czafatkákat, és már megy is a pirítósra, megsózom egy kicsit, borsozom, és menten megeszem.
__________
(Kiejtés: tósztdöfposé)

3 komment:

vjudit írta...

hmm... és amikor örvénylik a tojás Nr.1 , akkor azt hagyni kell kiörvényleni magát, vagy mellé lehet tenni a Nr.2-t esetleg Nr.3-at is? vagy mindig csak egyedül szabad nekik örvényleni és főni?

Mademoiselle írta...

Elvileg lehet többet egyszerre, de amikor én ezzel próbálkoztam, katasztrofális lett a végeredmény, úgyhogy nem erőltetem a dolgot. Megfőzök egyet, kiveszem, új örvényt kavarok, és jöhet a következő.

vjudit írta...

Értem, köszi. Akkor nem próbálkozom. :) csak egyesével.