2012. július 21., szombat

Oeuf Cocotte

Cseréptálban sült tojás

...vagy úgy is mondhatnánk, hogy Mindenfélével együtt sült tojás. Sütőben.
A lényege, hogy valami kisebbfajta tűzálló tálkába halmozunk mindent, mi szem-szájnak ingere, ütünk rá egy tojást, és a sütőben összesütjük. Zseniális találmány, afféle egytálreggeli vagy egytálvacsora. A férjem gyakran kuncsorog érte hétvégéken, hogy készítsem el a Dani-JajDe-Luxe verziót, ami úgy született egyszer, hogy odaállt a hűtő elé, és egy tálcára pakolt mindent, amiről úgy gondolta, hogy össze kéne sütni, én meg összesütöttem, és olyan finom lett, hogy evés közben felírtuk az összetevőit, hogy mindig reprodukálni tudjuk.

Következzen tehát a Dani-JajDe-Luxe Oeuf en Cocotte:

1. A cserépedényke alját kibélelem vékonyra szeletelt csiperkegombával.
2. Majd reszelt répát szórok rá.
3. Majd egy evőkanál tejszínt csurgatok rá.
4. Majd két mogyorónyi vajat dobok bele.
5. Ezen a ponton megzom.
6. Majd fél szelet nagylyukú sajtot szaggatok rá a Leerdaammer lapraszerelt változatából, de másmilyet is szabad.
7. Majd két vékony szelet St. Agaune száraz sonkát vagdosok rá, de másmilyet is szabad.
8. Majd egy felaprított Bâton de Berger minikolbászkát szórok rá, de másmilyet is szabad.
9. Ezen a ponton ütök rá két egész tojást.
10. Majd lilahagyma szeleteket szórok rá.
11. Végül megborsozom, és megszórom friss vagy szárított petrezselyemmel.

A tálkákat magasfalú tepsiben helyezem el, egy ujjnyi vizet öntök köréjük, és 180-200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütöm, de végig rajta tartom a szemem, nehogy túlsüljön. Akkor lesz igazán csinos, ha egyben marad a sárgája, ami néha nem sikerül, de sebaj, attól még ugyanolyan finom, főleg ha pirítós is kerül mellé. Julia Child is szerette.